Trall av cumaro på balkongen

Det har blivit november och vi ligger helt klart efter i rapporteringen om hur det gick med balkongtrallen i våras. Så fort den blev klar satte vi oss på balkongen och njöt. Hela sommaren.

För att ni skall komma i fas kommer här länkar till de första fyra inläggen om balkongen:

Då vet ni alltså att vi slutade rapporteringen efter att vi precis fått ordning på reglarna som trallen skall ligga på. Även efter att vi var klara med reglarna blev det en hel del trixande till med dem. När vi började lägga brädor på reglarna fick vi, så att säga, mer information om hur plant det inte var.

trall-reglar-balkong-cumaro

gera-cumaro-trall

Vi läste på Beijers sajt att det inte går att gera (snedsåga) cumaro, men det saknades förklaring till varför det inte skulle gå och eftersom designen redan var gjord trotsade vi Beijer och gerade åtta brädor som fick bilda två rektanglar. Med hjälp av vita hyllplan lyckades vi tillslut justera brädorna så att de flesta bildade 90-gradiga hörn.

sladd-under-trall

Ni minns väl hur vi kämpade med att få till ett eluttag på balkongen när vi gjorde i ordning vardagsrummet? Här har vi tänkt till ordentligt och kommit på att vi nog kommer vilja ha ström i andra ändan av balkongen också. Vi lägger därför en förlängningssladd för utomhusbruk under hela trallen, så att den inte syns när allt är klart.

sladd-under-trall-2

Här ser man mer av sladdens väg under trallen.

När reglarna och ramarna var klara var det helt enkelt dags att fylla på med trall. Om vi hade gjort som brukligt hade vi lagt en tryckimpregnerad furtrall och därmed kunnat dra i skruvar hur som helst. Nu valde vi cumaro som är ett hårt ädelträ och då kan man inte bara skruva på som  om man jobbade med en tall. Inte ens om skruvarna heter självborrande. Vi behövde alltså förborra alla skruvhål.

Åtta hål i varje bräda (två på bredden längs varje sida samt två i varje regel) och ytterligare några i ramarna ger ca 300 hål att borra. Men träet är ju hårt så det räcker inte att förborra hålen, vi måste även försänka alla hål så att skruvhuvudet inte sticker upp.

Allt detta jobb tycker vi låter lite för enkelt så vi bestämmer oss för att försänka skruvarna ordentligt ner i brädan och sedan sätta en träplugg ovanför skruven och slipa ner den så att hela skruven blir osynlig. För varenda ett av de 300 hålen skall vi alltså:

 1. Borra ett litet hål så skruven kan gå igenom
 2. Försänka med ett större hål som rymmer hela skruvhuvudet + plugg
 3. Skruva i skruven
 4. Limma dit en plugg
 5. Slipa ner pluggen

dolda-skruv-trall

För att få fart på arbetet gör vi en borrmall så att vi kan borra så mycket som möjligt utan att mäta. Ett koboltborr (ett metallborr eftersom träet är så hårt) och ett borrstopp gör arbetet ytterligare lite enklare.

borrmall (1) borrmall

borrmall (2)

lagga-trall-balkong

distans-trall

Här lägger vi ut och skruvar fast trallbrädorna med hjälp av två distanser vi snickrat ihop. Man tjänar snabbt igentiden man lägger på bygga mallar och ”hjälpredor”.

cumaro-trall-fardig

Nu är nästan hela trallen färdiglagd. Mot tegelpelaren (precis till vänster om fönstren) skall vi ha en spotlight som skall lysa uppåt. Den sista brädan, som ännu inte är lagd, skall därför få ett hål som lampfoten skall sticka upp ur. På den här bilden ser man fortfarande alla hål för skruvarna.

cumaro-trall-gerade-horn

Så här ser hålen med skruvarna ut innan de är igenpluggade.

trall-uplight

Och så här blev lampan med dess fäste och genomgång för sladden.

trall-lim-plugg-dolda-skruv

När hela trallen var lagd var det dags att plugga igen alla hål. Vi hittade färdiga teak-plugg i en båtaffär. Det hade också gått att göra egna plugg av samma träslag, men det hade krävt ett speciellt borr och en borrmaskin på stativ för att kunna borra helt rakt. Pluggarna limmades med PU-lim innan vi slog ner dem.

När limmet torkat slipade vi ner pluggarna med en liten slipmus. Vi testade även att slå av dem med stämjärn, men då pluggarna var ganska mjuka (dålig kvalitet?) gick de av lite för långt ner.

Slutligen oljade vi in trallen med träolin (kallpressad linolja + balsamterpentin) för att få fram den djupa rödbruna färgen hos cumaron.

linolja-trall-cumaro

traolin-trall-cumaro

Träolinet skall enligt anvisningarna ha 1 dygns torktid, men det var ganska kladdigt i flera dagar. Kanske suger cumaron långsamt eftersom den är så tät. När oljan väl torkat in ordentligt blev dock resultatet mycket bra.

Nu är det som sagt november och den nya trallen har varit med en hel sommar. Hittills har den stått pall för både regnvatten och sol utan att påverkas. Vi har naturligtvis inrett balkongen så man kan sitta och ta en kopp kaffe, men det får bli ett annat inlägg.

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

7 kommentarer

   1. Hej! Kort fråga:
    Ser ut som underliggande reglar är tunna intill väggen och att således skruvarna inte kan fästa så djupt. Trallen längst in har inte slagit sig??
    /Håkan

    1. Hej Håkan,

     det stämmer att reglarna är låga intill väggen. Denna avfasning är gjord för att få ett vågrätt golv trots att betonggolvet lutar.

     Då balkongen är inglasad blir virket aldrig blött och ingenting har slagit sig.

     Så här 3 år efter att balkongen lades är vi fortfarande mycket nöjda med resultatet.

 1. Hej Igen

  hur långa är dom i längden …går det att kappa efter mått eller är dom redan färdiga i längden

 2. För att kunna stå på balkongen och lyfta trallen för rengöring så måste man dela trallen. Delningen ned de två ramarna var snyggt gjort så jag får nog knycka den idén.

  Tack på förhand 🙂
  /Hans

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.