Vi har testat Bauhaus Logoclic, ekparkett klickgolv

I helgen drog vi igång renoveringen av det andra rummet i vårt testhus. Golvet som skulle läggas var ett Bauhaus Logoclic ek som kostar runt 300 kr/m2. Rummet är 8 kvadratmeter och helt rektangulärt, nästan helt utan konstiga vinklar och vrår.

Vi lade golvet utan att ta bort den befintliga plastmattan med korkimitation. På plastmattan lade vi en foam på 2 millimeter för att jämna ut ojämnheter och dämpa stegljud. Det gröna på bilden nedan är alltså foamen som vi bara satt fast i golvet med lite tejp.

Den första väggen var något böjd så vi fick distansera ut den lite extra på mitten för att alla skarvarna skulle bli bra. Ett tips är att kolla detta så fort första hela golvlängden är lagd. Om man skjuter brädan mot väggen kan man se var det buktar in och helt enkelt öka på mellanrummet med extra distansklossar där. Risken är annars att hela golvet buktar in med väggen och då går det inte att få ihop springorna helt på de följande längderna.

Klicksystemet på Logoclic är bra. Vi tycker att det är enklast att sätta ihop en hel längd först och sedan vinkla in den i föregående längd. Inte helt enligt instruktionerna. Det kanske inte går om man har långa rum eftersom längden då kan dela sig igen.

När man lagt några längder börjar man ”lära känna” klicksystemet så man vet när man har gjort rätt och det sitter ordentligt. Ett golvläggarkitt med slagkloss, dragjärn och distansbitar är helt nödvändigt att ha. Men egentligen är det bara dragjärnet som man inte enkelt kan fixa själv. Har man lite trä och en såg kan man fixa fram en kloss att slå på och såga egna distanser.

Värt att nämna är att distanserna man kan köpa på Bauhaus är 9 mm (åtminstone de blå ni kan se på bilden) så man kan inte göra en mindre expansionsspalt än så. Vi ville ha 5-7 mm expansionsspalt så vi fick trixa och mäta lite extra. Vi borde egentligen ha plockat fram en regel och sågat upp egna distanser.

Apropå att såga så lärde vi oss från första rummets golvläggning att det är tråkigt att såga golv för hand. Det tar tid, svett och blir snett. Så till detta projekt köpte vi en kap- och gersåg som alltid sågar rakt.

Sågen låter en hel del, men det blir väldigt fina och raka snitt. Om man mäter noggrant kan varje golvlängd bli exakt lika lång. Det är viktigt att få ändarna raka så att man inte behöver köpa en extra tjock list för att täcka skarvarna.

Färdigt rum. Vi valde, av bekvämlighet, att inte ta bort listerna innan vi lade golvet. Nu får vi istället lägga på en kvartslist utanpå den befintliga listen. Inte lika snyggt, men enklare och billigare.

Bauhaus Logoclic verkar vara ett helt okej golv. Nu får det ligga och slitas ett tag så återkommer vi med kommentarer på hur det verkar efter några veckors användning.

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

5 kommentarer

 1. Hej! Hur har golvet stått sig ur slitagesynpunkt? Om ett finns beskrivet i ett senare inlägg får du gärna refa dit, och gärna notera med ett mail till mig när du sett denna kommentar! Vad behövdes förresten dragjärnet till? Tack på förhand.

  1. Hej Elin!

   Golvet ser fortfarande nytt ut. Inga glipor eller slitage över huvudtaget. Men det finns heller inga barn eller djur i huset.

   Dragjärnet har man för att kunna slå ihop bitarna trots att man inte kan komma åt med hammaren.

 2. Hej,
  Nu är det 2015 vet inte om ni bor kvar där men om ni gör det hur har golvet varit? Slit tålig?
  Tack på förhand

  1. Tjenare Sylvia!
   Jepp, vi bor kvar men det har varit stilla på renoveringsfronten.
   Golvet står sig! Det har varit utsatt för otaliga fester med mycket folk och visst det har blivit lite repor här och var om man synar det noga. Mot gruskorn är det inget som klarar sig undan repor men om man undviker att ha skor på sig som riskerar att dra med sig nått gruskorn från hallen så är man säker!

 3. Hej, nu är det 2021 och det har gått ytterligare sex år sedan sista inlägget om hur golvet står sig mot slitage. Hur har det klarat sig under de sista sex åren?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.