Oväntat val av bänkskiva

Vi har hållit på att titta på material och färger till köket i över tre år. Framförallt har bänkskivan varit mycket i fokus.

Ett tag var jag helt inne på svensk granit för att vara ”miljövänlig” och lokalpatriot, men det alternativet blir väldigt dyrt och granit är inte vår favoritsten. Och när vi tittade mot mörkare alternativ så var det inte längre svensk sten.

Jag har också varit skeptisk till all plast vi har i våra hem och var därför helt emot laminat ett tag. Vem vill bereda mat på en plastbänk?

Trä är helt klart mitt favoritmaterial, men för en bänkskiva i ett kök som ständigt kommer att användas och utsättas för vatten tror jag det kommer blir fult ganska snabbt. Det går såklart att hålla fint genom att vara noga med att olja in skivan och torka av den. Men vem vill hålla på att tänka på det?

Nåt år hade jag en ”betongfas” också. Har till och med köpt hem en säck för att gjuta provgjuta något skoj, men kom aldrig till skott. Betongskiva tycker jag fortfarande är spännande men efter många timmar på Youtube tror jag att det krävs en del träning och vana för att lyckas gjuta en snygg skiva. Mycket sliparbete när skivan brunnit klart är det också. Hade vi kunnat stå utomhus och slipa kanske det hade varit aktuellt men inne i en lägenhet känns inte så kul.

Stenkomposit (stenmjöl + lim/plast) har vi också tittat ganska mycket på och det är ett ganska trevligt alternativ. Dock har vi bestämt oss för att köpa bänkskivan på IKEA och vi tycker inte deras varianter är så snygga för det är rätt tjocka.

Slutligen landade vi på en laminatskiva trots allt. Fördelarna som: billig, minst vikt, underlimmad ho och att den går att bearbeta med enkla verktyg vägde såklart tungt. Men viktigaste orsaken var att vi gick till IKEAs köksutställning och såg en helt ny bänkskiva i matt svart (EKBACKEN Matt Antracit). Den verkar helt omöjlig att hålla ren men den såg väldigt cool ut och det var det som avgjorde.

Innan vi bestämde oss köpte vi faktiskt en annan laminatskiva, på prov, och installerade på köksön, men ingen av oss tyckte den var särskilt snygg (en EKBACKEN i mörk stenimitation). Den ligger på köksön nu och den är praktiskt, men rätt tråkig.

I måndags lade vi ordern så nu finns det ingen återvändo. Dessutom blir bänkskivan för lång för vårt trapphus så vi behöver beställa en lift och ta in den genom ett fönster.

Det här blir spännande!

Publicerat den
Kategoriserat som Kök

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *