IKEA Kitchen Planner

Imorgon kommer vi beställa bänkskivan hos IKEA. Det betyder att alla mått och alla stommar måste vara spikade.

Vi har ett kök som är 404 cm långt och IKEA har alla stommar i moduler om 20 cm vilket gör att vi antingen får 4 cm över eller 24 cm över. Inget av alternativen är särskilt kul.

Att ha ett mellanrum mellan vägg och första stommen på ca 5 cm är vad IKEA rekommenderar och det är också vad jag tycker ser bra ut. Att ha skåpet ända in mot väggen ser lite obearbetat ut.

Men om jag låter skåpen börjar 5 cm från väggen får jag i andra änden 19 cm luft. En 19 cm stor passbit är inte så snyggt och faktiskt en del del slöseri med förvaringsvolym.

Så nu har jag velat fram och tillbaka och kommit fram till en halvkompromiss. Till höger, där man kommer in och det som kommer att synas mest blir det 4,5 cm mellanrum mellan stomme och vägg. Det ser bra ut och gör att lådorna går att öppna utan risk att slå i dörrfodret.

Till vänster sätter vi en smal stomme på 20 cm som får vara öppen. Det blir som en passbit för vi har inga lådor eller skåp i den stommen, men det blir även ett bra utrymme för stora platta saker som plåtar eller bakbord. I bilden ovan är det en lucka för den smala stommen längst till vänster, men den blir nog egentligen helt öppen.

Väggskåpet hade jag velat ha likadant men IKEA ställer till det lite för mig. Dels finns det inga 100 cm höga skåp som är 60 cm och har två dörrar, då blir det en dörr istället. Dels finns det inga 20 cm breda stommar som är 100 cm höga. Så där väljer jag att ha ett 80-skåp ändå och låta det gå ända ut till väggen. Lite fult, men snyggare än alternativen.

Allt det viktiga, hoppas jag, är nu inlagt i IKEAs Kitchen Planner så att vi kan beställa bänkskivan imorgon.

Resten av köket kommer vi plocka ihop själva i varuhuset innan vi sätter igång.

Publicerat den
Kategoriserat som Kök

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *