Bygga en grund vägghylla i valnöt, skafferi-look

Vi har byggt en grund vägghylla till köket. Hyllan är fylld av olika skafferivaror och blir som en levande tavla på väggen.

Vi har länge velat ha en hel hyllvägg som är fylld av olika delikatesser, oljor, konserver och flaskor. Så som det ser ut när man går in i en italiensk delikatessaffär.

Vi är glada att vi inte byggde en sådan vägg för det skulle visa sig att det är en utmaning att underhålla bara denna lilla hylla med varor på ett snyggt sätt.

Stylat och klart. En enkel hylla i valnöt med blandade skafferivaror. En levande tavla.

Vi utgick från en så kallad Snickarskiva Valnöt från Fredrikssons trä. Vi köpte två när vi renoverade köket, en sitter på köksön och den andra har vi sparat för att kunna göra den här hyllan.

Snickarskivan är 20 cm bred och eftersom vi ville ha en grund hylla (ca en konservburk djup) delade vi den på mitten på längden så att vi fick 10 cm breda hyllplan.

Hela hyllan är byggd av dessa 10 cm breda ”plankorna” och allt är limmat och pluggat med träplugg så att det inte finns några synliga skruvhuvuden.

När man ska limma och plugga med träplugg är det viktigt att hålen blir raka, annars kommer det bli väldigt svårt att få ihop allt på slutet. Vi har tyvärr ingen pelarborr ännu, men tack vare vår 3D-skrivare kunde vi skriva ut den här borrmallen. Det är alltså ett stycke plast med två ganska djupa hål (så att inte borret kan hamna snett) och rätt mått från kanten och emellan så att vi slipper mäta manuellt. Att ha en mall sparade tid och gjorde att allt passade perfekt på slutet.

Perfekta hål! Att de inte är centrerade beror på att vi ville ha plats för den dolda upphängningen som kommer senare.

När alla hyllplan var borrade var det bara att plugga och limma ihop allt. Här har vi en vinkelhake för att kontrollera att hyllan är 90 grader under tiden vi limmar ihop den.

För att hänga hyllan på väggen utan synliga skruvar eller konsoller köpte vi dessa beslag. Det är lite pill med borrmaskinen för att borra först små hål och sedan borra fram ett större hål som skruvhuvudet från väggen ska få plats i.

Här är beslaget på plats. Vill man vara extra ordentlig kan man fräsa ut träet så att beslaget sjunker in i träet. Men vi har ingen fräs och när vi testade hyllan på väggen gjorde det inget med en millimeters glapp mellan hyllan och väggen.

Däremot syntes det att hyllan lutade lite (beslagen i överkant av hyllan stack ut en millimeter men i underkant fanns inget så där gick hyllan emot väggen) så vi satte ett par likadana beslag i nederkant av hyllan som distanser, utan att använda dessa.

Slutligen vaxade vi in hyllan med samma vax som köksö-skivan och den härliga valnötsfärgen kom fram.

Att hitta många och lagom små varor till sitt skafferi kan vara klurigt. Här tonic i olika smaker.
Citroner är inte den typiska skafferivaran, men gör sig väldigt bra mot den mörka väggen.

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *