Renovera innertaket i betong, få till en snygg skarv och måla

Vi har stött på lite problem i taket. Vi visste från början att vi skulle få en skarv i taket efter att väggen tagits bort. Vi visste också att vi hade olika struktur i de båda rummens tak. I det tidigare sovrummet är det en grov struktur, kanske sprutspacklat och i köket är det ganska jämt. I sovrummet är det en matt yta som lossnar lite om den blir fuktig och man skrapar på den. I köket är det samma yta, men med en, vad det verkar, plastfärg på.

I går började jag tvätta taket och såg då att den undre färgen satt löst på några ställen, när jag petade på den lossade den. Vi kan ju inte ha lösa färgrester när vi ska måla så jag försökte pilla bort dessa. Det var väldigt lätt att få bort plastfärgen, den lossade i stora sjok (samma som på fönsterväggen jag skrivit om tidigare). Men på vissa ställen lossade den i väldigt små sjok. Så nu har vi ett tak med vissa delar plastfärg på någon form av annan färg som vi inte riktigt har koll på.

Jag har suttit hela morgonen och surfat runt på byggforum för att ta reda på vad vi har för material och vilka åtgärder som är möjliga. Det pratas mycket om limfärg och problemen med att måla på dessa.

Wikipedia om limfärg:

Andra vattenlösliga färgtyper fäster inte på limfärg. Det är därför mycket viktigt att kontrollera om ett färgskikt består av limfärg innan man försöker måla över det.

Hålla hus om limfärg:

Ommålning skall undvikas direkt på befintlig limfärg, den skall endera tvättas ner eller patenteras för att få ett säkert resultat. Det beror på att om den nya färgen innehåller vatten så löses den gamla färgen och lossar, eller om den inte innehåller vatten så blir det nya färgskiktet för starkt och den gamla färgen spjälker loss. Nedtvättning är ett mycket blaskigt arbete, framför allt i tak, men underlättas om man stryker på tapetklister i stället för rent vatten. Då kan i allmänhet det mesta av den gamla färgen skalas ner med en spackel och det räcker med eftertvätt med en våt svamp, oftast behövs ändå något slag av färgskrapa i hörn och liknande.

Alternativ 1: Dra ner så mycket som möjligt av plastfärgen, målartvätta hela taket och måla med grundfärg. Och om det verkar hålla måla klart med takfärgen. Strukturskillnaden mellan de båda tidigare rummens tak kommer att synas och skarven från väggen kommer antagligen också synas. Stor risk att färgen inte fäster eller lossnar senare.

Alternativ 2: Ta bort all färg från taket (skrapa och tvätta, ett jättejobb), måla nytt med oljefärg som kan fästa i betongen och sedan måla med plastfärg.

Alternativ 3: Sätt upp en fiberduk/armeringsduk/renoveringsduk/ i hela taket. En sådan glasfiberförstärkt duk (finns alternativ utan glasfiber också) tar bort en del ojämnheter och döljer alla färgproblem. Vi får en enhetlig yta att jobba vidare med. Suger mycket färg enligt någon kommentar på nätet, men jag såg också att det fanns färdiggrundad duk.

Alternativ 4: Sänka taket med gips och få en helt ny yta att jobba med. Alla färgproblem försvinner, vi får en plats för alla eldosor och kablar, men det är ett mycket större jobb. Regla upp, sätta gips, spackla skarvar och sedan måla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *