Kategorier
Balkongen

Ritning på nya balkongtrallen

Här är en skiss på hur den nya trallen på balkongen skall se ut. Det blir två ramar med längsgående brädor i. Anledningen till att vi delar upp det är för att brädorna inte går in i bilen annars.

 

Trall

Vi kommer att regla upp under trallen med tryckimpregnerade reglar 45×45 mm. För att stödja konstruktionen vi valt kommer vi att behöva 11 reglar. Reglarna måste  göras lika lutande som balkongen så att trallen i sin tur blir vågrät. Normalt skall en trall luta någon centimeter per meter för att regn och snö skall rinna av, men eftersom vår balkong är inglasad har vi bestämt oss för att strunta i det.

För att snajsa till det lite extra gerar vi hörnen. Virket blir Cumaro med dimensionerna 120×20 mm samt 140×20 mm. Ramarna är gjorda av den bredare dimensionen. Trallen skruvas sedan med rostfri, syrafast skruv och alla skruvhål skall försänkas och döljas med plugg. Sedan slipas och oljas allt så att hela balkongen ser ut som en gammal fin träbåt.

Liknande inlägg

Trall av cumaro på balkongen

Det har blivit november och vi ligger helt klart efter i rapporteringen om hur det gick med balkongtrallen i våras. Så fort den blev klar satte vi oss på balkongen och njöt. Hela sommaren.
För att ni skall komma i fas kommer här länkar till de första fyra inläggen om balkongen:

Lutande balkong
Ritning på nya balkongtrallen
Räta upp lutande balkong med tryckimpregnerade reglar
Vilket trall-virke på balkongen?

Då vet ni alltså att vi slutade rapporteringen efter att vi precis fått…

Läs hela: Trall av cumaro på balkongen »

Gipstak med infällda spotlights

Så där!
Efter ett bra tag (sedan förra sommaren) har renoveringsplanerna åter kommit igång!
I år blir det vardagsrummet som kommer få sig en uppgradering, en rejäl sådan!
Vi har redan fixat nytt gällande tv och ljudsystem. Vår trötta rödflammiga lg-plasma byttes ut till en  lg LED 55 ” och det ännu äldre lågbudgetsystemet från Netonnet (flyttahemifrångrejer) byttes till högtalare från Harman Kardon  och en Yamaha förstärkare.
Grymt med inbyggd Airplay!
LG 55LM660T, Yamaha RX-V473, Harman Kardon HKTS 60
 
Planerna för…

Läs hela: Gipstak med infällda spotlights »

Räta upp lutande balkong med tryckimpregnerade reglar

Nu har vi kastat mattan som låg på balkongen och kvar är bara ett kalt betonggolv. Vi har mätt upp lutningen och börjat tillverka reglar som lutar lika mycket fast åt andra hållet så att summan blir vågrät. Reglarna är tryckimpregnerade för att klara fukt och regn.
På bilden nedan kan man se hur vi har specialsågat reglar och dessutom pallat upp dem med små distanser. Anledningen till att vi sågat av reglarna är att vi…

Läs hela: Räta upp lutande balkong med tryckimpregnerade reglar »

Vägguttag på balkongen

När vi ändå river ner all tapet och gör om elen i vardagsrummet tänkte vi passa på att dra ut lite el till balkongen också. Ibland vill man ju koppla in en stereo, lite juleljus eller ladda datorn där och då är det tråkigt att behöva ha en förlängningssladd liggande i dörröppningen.
Elektrikern var här och förklarade hur vi skulle göra, i princip väldigt enkelt, i verkligheten lite svårare. Principen är att vi behöver göra ett…

Läs hela: Vägguttag på balkongen »

Av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *