Gipstak med väggips

Att sätta upp gips i taket var något vi aldrig gjort innan. Som vanligt bestämde vi oss för att inte göra som andra. Istället för att använda oss av takgipsskivor tog vi vanliga standardskivor (2500 x 1200 x 13mm) med bara långsidan försänkt. För att få plats med spackel och pappremsa fick vi fasa de andra kanterna själva och det var ganska jobbigt. Så skall ni sätta gipstak, välj gipsskivor som är fasade i alla kanter!

(Anledningen till att vi satte upp tapeten innan taket är den att det kommer bli ett litet mellanrum mellan tak och vägg. Tapeten går alltså upp en bit ovanför taknivån och hade blivit svår att få dit med taket på plats. Anledningen till mellanrummet är en ”dold” list för tavelupphägning.)

Först mättes och mättes det för alla hål som skulle göras för spotlights och kabelgenomgångar. Sen var det bara att börja såga.

Här sågas hål för spottarna ut

En gipsståg är ett bra verktyg som man bör ha om man ska ha hål i gipset. Man behöver inte borra innan utan det går utmärkt att ”hugga” sig igenom gipset med sågens spets.

Ett hål klart!

Här borras det hål för högtalarkablar.

Vid arbete med såhär stora skivor är en gipshiss verkligen att rekommendera! Det hade varit jobbigt  för att inte säga omöjligt att få upp skivorna med precision utan detta redskap. Gipshissar går att hyra på Rentex och Cram0 för drygt 60:-/dag .

En skruvautomat är också att rekommendera då det blir en hel del skruvar! Vi hittade denna på blocket för 2000 spänn inkl 3000 skruv.

Näst sista skivan passas in!

Efter gipssättningen var det fram med spackelspadarna och rollern. Väldigt smidigt att rolla ut spacklet även i taket. Först ett lager spackel i de försänkta spåren mellan gipsskivorna. Sedan på med en pappremsa och ett sista lager spackel ovanpå det.

Efter torkning började vi slipa med vår lilla handslip men kom snabbt på bättre tankar och åkte tillbaka till Rentex och hyrde en så kallad giraffslip. Den slipade 100 gånger bättre än vår lilla slip men var ganska tung så det blev några minuters slipade och några minuters paus.

Har läst på nätet att det finns några mindre modeller av ”giraffer” för hobbybruk och har man plats hemma så kan en sådan vara läge att köpa. Den vi hyrde kostade 0ss 733:- för en dags hyra och jag tror att en lite mindre maskin för hobbybruk går på runt 1000:-. Ska vi sänka fler tak i framtiden blir det nog en sådan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *