Vägguttag på balkongen

När vi ändå river ner all tapet och gör om elen i vardagsrummet tänkte vi passa på att dra ut lite el till balkongen också. Ibland vill man ju koppla in en stereo, lite juleljus eller ladda datorn där och då är det tråkigt att behöva ha en förlängningssladd liggande i dörröppningen.

Elektrikern var här och förklarade hur vi skulle göra, i princip väldigt enkelt, i verkligheten lite svårare. Principen är att vi behöver göra ett hål i väggen mellan balkongen och vardagsrummet samt ett rör från hålet till närmsta vägguttag som vi ”gjuter in” i väggen. I bilden nedan kan man se hur VP-röret som kablarna skall gå i skall ligga i väggen. På andra sidan den vänstra väggen i bilden befinner sig balkongen.

Här är balkongsidan av projektet. Ett litet hål har redan borrats upp och förhoppningen är att hålet från balkongen och hålet från vardagsrummet skall möta varandra.

Nästa steg var att ta fram vinkelslipen och skära upp två spår där röret skall in i väggen. Sedan fick vi hugga upp teglet mellan spåren med slaghammaren. Challe hade mätt allt med millimeterprecision så det upphackade röret och det borrade hålet fördes samman till ett enda långt och vackert utrymme för ett VP-rör (ett halogenfritt plaströr som elkabeln skall ligga i).

Vi använde en produkt som heter HusFix för att gjuta in röret i väggen. Challe byggde också en hålla-röret-på-plats-medan-husfixen-torkar-mackapär.

Precis när vi höll på att spackla in röret i väggen kom skyddsombudet förbi och tvingade oss sätta upp en varningsskylt om att det fanns högspänning på platsen.

Efter några omgångar spackel och slipning kom tapeten upp och hela installationen är nu dold. Allt ser ut som förut, men det finns en hemlig tunnel från vägguttaget ut till balkongen.

Elektrikern kommer hit i nästa vecka och drar ledningarna, men vi har redan satt upp uttaget på balkongen.

Mycket jobb för lite extra bekvämlighet.

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *