Kategorier
Vardagsrum

Spackla med rullspackel

Inför årets renovering hittade Challe ett nytt spackel på K-Rauta. Det stod på en gavel bredvid en sån där reklamvideostolpe. Videon som visades om och om igen visade hur otroligt enkelt det var att bara rulla på spacklet, spackla ut och slipa plant. En glad tysk kvinna rullade på spacklat samtidigt som hon städade hela huset och bakade bullar. Lätt som en plätt!

Jag var skeptisk, men Challe ville prova så vi bestämde oss för att köpa bara en enda burk och testa på en av väggarna innan vi köpte till alla.

Beckers har gjort spacklet mintgrönt så en fördel med spacklet är att man kan se om mintgrönt hade varit snyggt hemma. Det är det oftast inte.

Bortsett från att spacklet var svindyrt (500 kr för 12 liter), men det är ju allt som har med renovering att göra, så måste jag säga att tyska kvinnan hade helt rätt. Spacklet var mycket lätt att rulla på, som ett tjockt lager färg. Utspackligen var också mycket enklare än traditionellt spackel eftersom det var lösare och kletigare. Jag skulle också säga att spacklet går att jämföras med traditionellt finspackel (det finaste och sista spacklet man lägger på) så det räcker med ett enda lager om man spacklar ut lagret med fin finess som vi.

Sedan torkade spacklet och det var dags att slipa. Även på denna punkt blev de lata hantverkarsjälarna i oss glada. De mintgröna åsarna som skulle bort ramlade av väggen vid första ås-ynen av slipmaskinen.

Välspacklat hörn.

Liknande inlägg

Gipstak med väggips

Att sätta upp gips i taket var något vi aldrig gjort innan. Som vanligt bestämde vi oss för att inte göra som andra. Istället för att använda oss av takgipsskivor tog vi vanliga standardskivor (2500 x 1200 x 13mm) med bara långsidan försänkt. För att få plats med spackel och pappremsa fick vi fasa de andra kanterna själva och det var ganska jobbigt. Så skall ni sätta gipstak, välj gipsskivor som är fasade i alla…

Läs hela: Gipstak med väggips »

Spackling av vägg- och takskarv efter rivningen

I går hade cementet i taket brunnit färdigt och vi spacklade skarven. Det var lite klurigt eftersom vi har en målad struktur i taket som vi vill behålla. Det kommer att bli en skarv i strukturen i slutresultatet men vi väljer det istället för att behöva spackla och slipa hela taket.
Men vi vill iallafall ha en rak skarv så vi tejpade upp en avgränsning för spacklet.

Läs hela: Spackling av vägg- och takskarv efter rivningen »

Vägguttag på balkongen

När vi ändå river ner all tapet och gör om elen i vardagsrummet tänkte vi passa på att dra ut lite el till balkongen också. Ibland vill man ju koppla in en stereo, lite juleljus eller ladda datorn där och då är det tråkigt att behöva ha en förlängningssladd liggande i dörröppningen.
Elektrikern var här och förklarade hur vi skulle göra, i princip väldigt enkelt, i verkligheten lite svårare. Principen är att vi behöver göra ett…

Läs hela: Vägguttag på balkongen »

Dagen efter rivningen av väggen

Herrejävlar vilket slit det var att få ner väggen!
Vi hade fått låna en tigersåg av vår vän Dennis och till den hade vi köpt ett specialsågblad för lättbetong, men när vi kört en bit in i väggen stötte vi på något hårt och det visade sig att det var armeringsjärn i väggen. Kanske inte så konstigt, men det verkar inte vara så man bygger lättbetongväggar längre. Sågbladet tappade några tänder på köpet och vi kom…

Läs hela: Dagen efter rivningen av väggen »

Av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *