Gipstak med infällda spotlights

Så där!

Efter ett bra tag (sedan förra sommaren) har renoveringsplanerna åter kommit igång!

I år blir det vardagsrummet som kommer få sig en uppgradering, en rejäl sådan!

Vi har redan fixat nytt gällande tv och ljudsystem. Vår trötta rödflammiga lg-plasma byttes ut till en  lg LED 55 ” och det ännu äldre lågbudgetsystemet från Netonnet (flyttahemifrångrejer) byttes till högtalare från Harman Kardon  och en Yamaha förstärkare.

Grymt med inbyggd Airplay!

LG 55LM660T, Yamaha RX-V473, Harman Kardon HKTS 60

 

Planerna för vardagsrummet är att sänka taket och sätta in spotlights, byta golv, måla väggarna, sätta upp tapet på en av väggarna samt  bygga en konstruktion med belysning runt tvn.

Alla möbler skall också bytas ut. Ny mediamöbel, ny soffa, ny fåtölj samt några nya skåp.

För att det skall bli så enkelt som möjligt ritar vi allt i Google SketchUp innan och idag har jag ritat taket (uppåner).

Taket sänks med 45×45 balkar och täcks med gipsskivor 1200×2400

Vi tänkte använda oss av träreglar, det går att använda stålreglar också men det kostar lite mer.

6 st balkar skall sättas fast mot taket med ca 1 meters mellanrum. Efter det sätts tvärgående reglar med cc60 mått som gipsskivorna skall fästas i.

Gipsskivorna på plats

Gipsskivorna sätts upp så att det inte blir några ”korsskarvar” utan man ser till att lägga skivorna så skarvarna hamnar förskjutna till varandra. Detta för att förhindra sprickbildning.

Innan skivorna sätts upp måste all eldragning vara klar.

Vi tänkte köpa 6 st Hide a Light armaturer med två spottar á 50w i varje. Totalt 600w i taket så ljust lär det bli!

Man kanske inte vill ha det så extremt ljust hela tiden så en dimmer skall införskaffas också! Tyvärr blir dessa väldigt dyra när man kommer upp till sådana här watt-tal. En Eljo trend 1000w dimmer blir det!

Nu kanske du tänker, men det blir ju bara 600w och det finns ju dimmrar för 630w!

När man dimensionerar en dimmer skall man ta hänsyn till den elektroniska transformatorns effektivitet! I snitt har dessa en effektfaktor på 90%.

I vårt fall där vi har sammanlagt 600w räknar man på följande sätt:

600/0,9 = 667, dimmern skall alltså klara 667w .

 

Efter lite efterforskning så skall vi fästa gipsskivorna på lite fler ställen. Planen är att lägga reglarna med cc 40 istället för cc 60.

 

Snart sätter vi igång!

 

 

4 thoughts on “Gipstak med infällda spotlights

 1. Kanonhemsida- följt den ett bra tag nu, roliga idéer o nytänkande.
  Tänkte bara säga det att när man reglar tak för att sätta gips ska man regla på cc30… Om jag inte missförstod det du skrev?

  Keep up the good work / Alex

  1. Tjenare!
   Kul att du skriver till oss Alex!
   Det är första gången som vi bygger innertak så alla tips tas varmt emot! Jag har läst på lite olika ställen att både cc30 och cc60 används. För att få lite klarhet i vad som gäller åkte vi till Hornbach och snackade med en kille på byggavdelningen där. Han sa att det räcker gott med cc60. Efter lite ytterligare efterforskning på div sidor så har vi tänkt att använda en extra regel till varje skiva så måttet blir cc40. Tror du det blir för klent?
   Uppdaterar inlägget med en ny bild!

   Mvh Hantverkarchalle

 2. Kan inte tänka mig att det kan hända något med gipsen- men cc60 låter lita väl klent. Jag är snickare och har alltid glesat på cc 30 i tak, på vilket företag jag än varit på. Är antagligen nån bestämmelse på det, eller bara för att vara på den säkra sidan? Är ju ingen större merkostnad i det hela?

  Lycka till o fortsätt uppdatera / Alex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *