Renoveringsbloggen

Vi renoverar och inreder en 4:a i Göteborg

Renovering

Missade riktvärdet på radon-mätningen med 20 Becquerel

Den svarta radon-mätar-dosan i taket

Vi har tidigare skrivit om vår radon-mätning (läs det här) som vi gjorde i höstas. Nu har vi fått svaret på mätningen och det visade sig att vi ligger över riktvärdet på 200 Bq/m3. Vår lägenhet ligger på 220 Bq/m3. Det är alltså inte långt ifrån riktvärdet, men det är ändå på fel sida gränsen.

Det är skönt att veta att det inte är några extrema värden. Enligt föreningen kommer radonet från innerväggarna, precis som vi skrivit om tidigare. Det betyder att det inte är omöjligt att åtgärda problemet. Vi kan tex byta ut väggarna. Det hade varit värre med radon från marken eller i dricksvattnet, två andra vanliga radon-källor.

Den svarta radon-mätar-dosan i taket

2 Kommentarer

  1. Ofta kan ju ventilation göra susen. Om ni inte redan har ventiler i fönstren kan ju det vara ett sätt att börja.

    • Hantverkarklas

      Jodå, föreningen har nyligen bytt ut alla fönster till en modell med rejäla ventiler. Mätningen genomfördes med normal ventilation så där kan vi tyvärr inte hämta så mycket.

Kommentera

Tema av Anders Norén