Stängd eller öppen planlösning?

Vi har ännu inte bestämt hur vi skall göra med köket i den nya lägenheten. Vi kan välja mellan tre olika alternativ.

Det första alternativet, som vi kan kalla Alternativ 0, är att låta planlösningen vara som den är med ett relativt litet kök och tre sovrum. Fördelen med detta alternativ är att lägenheten fortfarande har tre sovrum och att det bara är att ställa dit ett matbord i köket och saken är klar. Nackdelen är att det blir ett ganska litet och trist kök och en ganska trång och trist matplats med svårt att få in fler än fyra sittande.

Alternativ 0

Nästa alternativ, som vi valt att kalla Alternativ 1, är att slå ut väggen mellan köket och det lilla sovrummet. Det är naturligtvis lite mer spännande och den här bloggen heter ju Renoveringsbloggen av en anledning.
Fördelen med alternativ 1 är att vi får ett riktigt rejält kök med matplats och tillräckligt med utrymme för att få in en köksö för tex spishällen. Antingen kan man ha en mindre köksö för matlagning och lite häng, eller så kan man ha en stor köksö som övergår till matplats, kanske i barhöjd. På ritningen nedan är det en köksö och ett vanligt matbord inritat.

Den stora nackdelen med detta alternativ är att vi förlorar ett sovrum. Eftersom vi skall använda det stora sovrummet som sovrum och det mellanstora sovrummet som arbetsrum blir det inget rum över för sådant som vi ännu inte tänkt på, tex byggrum, bibliotek, gästrum eller något annat skoj.

Alternativ 1

Sedan kommer det mest radikala alternativet. Eftersom det är så radikalt har vi valt att kalla det för Alternativ X. Det här alternativet är inte helt genomtänkt ännu men idén är att öppna upp mellan köket och vardagsrummet och behålla det lilla sovrummet. En vanlig, modern, öppen planlösning alltså.

Alternativ 2

Fördelen är att vi får ett stort kök samtidigt som vi kan behålla det tredje sovrummet, vilket också gör att lägenheten fortfarande är en fyra. Om vi får ihop den här lösningen snyggt kan resultatet bli väldigt häftigt.

Men det finns två stora nackdelar med det här alternativet. Det första hindret är naturligtvis att vi behöver riva den bärande väggen mellan köket och vardagsrummet. Det är inget vi kan göra själva och efter lite offertförfrågningar verkar priset för detta hamna på mellan 10 och 20 tusen kronor. Den andra nackdelen är att vi ännu inte hittat ett bra sätt att få in ett helt kök och matplats. Vatten och avlopp sitter vid den borttagna väggen (på ritningen nedan har vi därför sparat en del av den väggen) så vi vill helst inte flytta på diskbänk och diskmaskin. Fönstret i köket sitter ganska lågt så det går inte att ha arbetsytor vid fönstret. Man behöver fortfarande kunna komma in i det lilla sovrummet så någonstans måste dörren sitta.

Det är alltså en hel del kvar att fundera på för att kunna genomföra alternativ X.

Vad tycker du? Har du nyligen renoverat kök eller öppnat upp mellan kök och vardagsrum och lärt dig vad som funkar och vad som inte funkar? Berätta gärna vad du tror blir bäst.

av Hantverkarklas

Hantverkare sedan barnsben. Har vuxit upp i en riktigt händig familj. På fritiden lägger jag golv och målar lister eller så snickrar jag på någon ny pryl.

4 kommentarer

  1. Självklart alternativ x! Låt vatten vara kvar där det är för enkelhetens skull och låt det bli en ö istället. Så mycket öppna ytor som möjligt med med så mycket förvaring som möjligt tror jag på. Jag tror absolut ni ska öppna mellan kök och vardagsrum. Bygger ni som en ö får ni oxå en tvvägg om så önskas. Samt ni behåller de lilla sovrummet för att spara på rummen. Det är så värt att riva vägg för det blir så bra, trots väldigt mycket jobb!

    1. Ja, du har nog rätt. Får väl sätta en slägga i väggen så att vi inte har något val sedan.

  2. Jag röstar också för alternativ X. Tror att det kommer att bli mycket snyggare med en så öppen lösning.

  3. Alternativ X, helt klart. Det är nämligen så vi gjorde. Vår lgh är förvånandsvärt lik eran och vi hade också kravet att ta bort en bärande vägg. Inte helt enkelt och BRFen hade ett och annat att säga till om. Som tur är har jag erfarna byggare i släkten så jag fick hjälp med mer eller mindre allt, men det var något av en pers, helt klart.

    Men resultatet gick inte att slå, en öppen planlösning med köksö som gjordes av en del av den gamla väggen, samt var vi tvungna att ”spara” en bit av väggen i taket – i själva verket fick vi göra om den med förstärkt stål, nåväl. Denna blev dock hängare för köksverktyg. Sen hade vi lyxen att ha en liten vägg kvar i hallen så man slapp ”gå rakt in i köket”. Det är inte att önska då smågrus o sånt gärna kryper in i en hall och det vill man inte gärna ha i ett kök.

    Men, det kostade en del pengar, helt klart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *