I vårt gamla kök hade vi inte så mycket arbetsyta, egentligen bara ca 80 cm mellan spis och diskhon. Det gamla köket saknade också lådor, det fanns bara två stycken i hela köket. Så vi bestämde oss för att bygga en köksö med många lådor och en arbetsyta.
Köksön blir placerad mittemot spisen så att arbetsytan och lådorna kommer nära spisen. Då blir det lätt att fiska upp en stekspade eller en smaksked.
Vår köksö kommer baseras på två IKEA-stommar, en på 60 cm och en på 40 cm så den totala bredden blir 1 meter. Vi hade gärna haft en större ö, men 1 meter är allt vi får plats med om vi ändå vill kunna gå runt ön någorlunda bekvämt. På ena sidan ön ligger ytterväggen med ett fönster och på andra sidan står kylen (som öppnas mot ön). Det är viktigt att tänka på att man behöver ca 60 cm utrymme överallt för att kunna röra sig och man kunna gå förbi ön även om kylskåpsdörren är öppen så i det fallet behövs 120 cm, 60 cm för dörren och 60 cm att röra sig på.
När man bygger en köksö behöver man fundera på vilka funktioner man vill få in i den. Det kan ju vara trevligt att ha vatten och avlopp, el, belysning och kanske till och med en häll. Men om man vill ha en spishäll behöver man även ha ventilation och det var detta som satte stopp för en häll för oss. Vi ville inte lägga tid och pengar på att flytta hela ventilationen och eftersom vi har en egen ventilationskanal upp på taket vill vi gärna utnyttja den istället för att sätta in en kolfiberfläkt som bara renar och cirkulerar oset i lägenheten.
Vatten och avlopp hade också blivit ett för stort projekt att flytta för oss i lägenheten.
Däremot ville vi väldigt gärna ha ett eluttag och belysning i köksön eftersom det kommer att vara en arbetsbänk på ön. En arbetsbänk som inte har el kommer vi att bli irriterade på. Men att få in el i ön är inte heller helt enkelt. Vi hade två val och det ena var att dra elen i golvet och det andra var att dra elen i taket.
Det mest osynliga sättet hade varit att bila upp ett kabeldike i betongplattan och dra el från ”köksväggen” eller (inser jag nu så här i efterhand) i diket som blev när vi rev mellanväggen. Vi visste dock inte att vi skulle få ett dike när vi gjorde ritningarna.
Vi bestämde därför att ta elen till ön från taket. Den stora fördelen med det är att då skulle vi även kunna styra belysningen över ön från en tryckknapp på ön och det gillar jag. Men att få ner elen från taket till ön på ett snyggt sätt var en utmaning. Vi gjorde många olika designförslag innan vi fastnade för att bygga en smal, högerjusterad, väggliknande pelare. Pelaren ska gå från ön upp till en ”låda” som bygger in eldragning och belysning.
Kolla in bilderna nedan så blir allt mycket tydligare!
Här har vi börjat bygga stommen till ön. Vi kunde inte bestämma oss för om vi skulle bygga en fast ö och lägga golvet runt den eller en flytande ö som bara stod på golvet så det blev tyvärr ett mellanting där ön ligger på golvet men med tätningslist under så att den inte flyttar sig. Detta är ingen lösning vi rekommenderar, särskilt inte när ön sitter fast i pelaren i taket. Den här konstruktionen kommer garanterat att röra sig några millimeter och färgen kommer att spricka, men den stora fördelen är att man faktiskt kan riva den här ön om man skulle vilja göra om köket, utan att behöva lägga nytt golv.
Det var väldigt många mått att fundera på för att få allt rätt med regeltjocklek, stommar, täckskivor, gipset, några centimeter marginal för att få ett snyggt avslut osv.
När stommen var klar klädde vi den i gips. Vi hittade trevliga hörnskydd för gipset på byggvaruhuset. De var enkla att arbeta med, papper och plast och förlimmade. Man sprayade dem med vatten, väntade lite för att aktivera limmet och tryckte dit. Det är viktigt att skydda ytterhörn av gips, särskilt i ett så här utsatt område som en köks där man springer omkring, eftersom de är så mjuka.
Här är också elen dragen från det gamla uttaget för bordslampan över matbordet. Det blir en dimmer (för lamporna över ön) och ett vägguttag i den röda apparatdosan.
I taket ska vi bygga en ”låda” för att dölja all el och lampinstallationen. Viktigt att tänka på är att inte bygga för några takdosor med el och att inte dra kablarna direkt i inbyggnationer utan att använda någon form av rör eller slang så att det går att dra om vid ett senare tillfället utan att riva allt. Själva eldragningen får man inte heller göra själv utan att ha behörighet. Men att montera dosor, slangar och rör innan elektrikerna kommer går fint.
Här tar vi en paus från bygget och åker och tittar på olika belysningsarmaturer. Den här föll vi för till köksön då den går att bygga in fint och var mycket smal, vi vill inte skymma för mycket av utsikten från köksentrén till fönstren.
Här har vi fått upp reglarna till lådan i taket och börjat klä in den i gips. Flexi-slangarna till lamporna är också dragna.
Här är IKEA-stommarna på väg att lyftas på plats, vilket betyder att hela öns bakvägg är färdigspacklad, slipad och målad. Stommarna skruvade vi fast inifrån ner i syllarna. Syllarna är 70 mm x 45 mm reglar som står på högkant. Detta var enklaste sättet för oss att få vettig höjd på bänkskivan.
Här är täckskivor, handtag och bänkskiva monterat. Skönt att äntligen få många lådor i köket!
Här är nästan hela köksön klar. Lamporna är på plats, dimmer och eluttag är installerat. Det som saknas är den lilla bänkskivan som ska sitta som en bardisk överst på bakväggen. Det ligger en inplastad furuskiva där nu, men den ska vi inte ha när det är klart. Det blir en tunnare stavlimmad valnötsskiva istället.