4 responses to “Sätt upp tavlor utan hål, bygg en tavelskena”

 1. Sofie

  Hej!

  Vill tipsa om att du kan nominera din blogg till Årets Byggblogg som avser utnämna Sveriges bästa byggblogg den 29 maj 2013. Vinnaren kammar hem 25 000 kronor i ett projektkort att handla varor för på BAUHAUS. Skicka in ditt bidrag senast den 12 maj.

  Lycka till!

  http://www.bauhaus.se/byggblogg.html

 2. Elisabet Glimmer

  Hej, Kul sätt ni löst tavelhängningen på! Vill bara berätta att det finns professionella transparenta Perlontrådar (och stålwirar) som håller för tunga tavlor. Man trär på en bildkrok som är speciellt avpassade för dessa linor, denna hamnar bakom tavlan och syns inte. Kroken fästs antingen i tavlans öglor på baksidan om tavlan är lite bredare så du hänger på två linor. vid mindre tavlor kan man hänga på en lina och bildkrok, då använder man tavlans egen tråd på baksidan och hänger i.
  Detta ger fördelar som att det är superenkelt att reglera höjden på tavlan, byta tavla samt att du slipper de stora mindre snygga krokarna vid taket!

 3. Maria Håkansson

  Tack för tipset. Detta funkar säkert bra i mina nybyggda gipsskiveväggar. Men hur löser jag det med de gamla väggarna som är byggda av natursten. Man kan inte borra utan att när som helst.råka på en stor sten. Om jag limmar fast skenan kommer kanske hela tapeten farande. Nån som har en id’e?

  Maria

  1. Hantverkarchalle

   Tjenare Maria!
   Om du har en ordentlig borrhammare så borde det inte vara några problem att borra i väggen. Limma skulle jag inte våga.
   Lycka till!
   Med vänlig hälsning, Charlie

Skriv ett svar

Liknande inlägg

Stereohögtalare till sovrummet, Dali Fazon

Vi har en sjysst liten stereo i sovrummet, men högtalarna till den passar inte längre i det nya somrummet, varken till utseende eller storlek. De är klädda med en annan träsort än den valnöten vi nu har på väggarna. Vi har inte längre något skrivbord i sovrummet så högtalarna har inget att stå på och måste därför upp på väggen. De befintliga högtalarna är alldeles för stora för att hängas upp på väggen. Kanske skulle...

Läs hela: Stereohögtalare till sovrummet, Dali Fazon »

Ljust med LED

Som ni kanske läst innan har vi dragit det mesta i kabelväg i taket för att slippa alla sladdar vid golvet. För att på ett någorlunda snyggt sätt få upp högtalarkablarna samt antennsladden från sina respektive uttag till taket har vi byggt ett par kabelskenor på väggen. Skenorna är gjorda av trälister som målats vita och som spikpluggats fast i väggen med 15mm mellanrum. Till höger och vänster om skenorna kommer sedan fronthögtalarnas kablar ut från taket. I...

Läs hela: Ljust med LED »

Tv-hylla med IKEA-sällskap

Sista ”arbetsdagen” på semestern har nått sitt slut. Om vi är klara med vad som var tänkt? Svar nej… Idag påbörjade vi den andra väggen där tvn skall hänga. Det blir en enkel träkonstruktion klädd med 6mm MDF. Det sänkta taket som skulle fungera som spotlights”hållare” samt kabeldöljare har bytts ut mot Ikeas Faktumskåp. I det stora hela kommer det att se ungefär likadant ut som det var tänkt. Vi fick dock nöja oss med stommarna,...

Läs hela: Tv-hylla med IKEA-sällskap »

Spackla ordentligt innan väggen målas

En rejäl guide om förarbetet som man skall göra innan man målar en vägg finns på www.dinbyggare.se. Det är lätt att tro att målningsarbeten går snabbt och enkelt. Det är bara att köpa ett par hinkar färg och några penslar, ta undan möbler och tavlor från väggarna och stryka ut färgen. Så snabbt går det nu inte, om du vill ha ett riktigt bra resultat av ditt arbete. Men gör du ett noggrant förarbete – även...

Läs hela: Spackla ordentligt innan väggen målas »

Betongborrning

Slipning av väggar samt borrning i betong. Första lagret reglar är uppsatt och klart, det blev 54 borrhål! En rejäl borrhammare är att föreslå om man inte vill slita sig fördärvad. Med ca 2 timmars intensiv betongborrning fick grannarna en ypperlig anledning att ta sig ut i det fina vädret (åska och regn). När vi skulle fästa reglarna stötte vi på lite patrull. De förborrade hålen i reglarna (6mm) var liiite för trånga för den 6mm spikplugg...

Läs hela: Betongborrning »

Vi har testat Bauhaus Logoclic, ekparkett klickgolv

I helgen drog vi igång renoveringen av det andra rummet i vårt testhus. Golvet som skulle läggas var ett Bauhaus Logoclic ek som kostar runt 300 kr/m2. Rummet är 8 kvadratmeter och helt rektangulärt, nästan helt utan konstiga vinklar och vrår. Vi lade golvet utan att ta bort den befintliga plastmattan med korkimitation. På plastmattan lade vi en foam på 2 millimeter för att jämna ut ojämnheter och dämpa stegljud. Det gröna på bilden nedan är...

Läs hela: Vi har testat Bauhaus Logoclic, ekparkett klickgolv »